دسته بندی جهانی مهندسی
سازمان جهانی حرفه ای ( B.I.T ) در دسته بندی جهانی صرفه ( ژنو 1958 ) وظائف و تخصص مهندسان را در رسته های گوناگون در گروه صفر به شکل یک جدول نسبتاً کاملی تعیین نموده است ،مهندسان گروه 0/02 چنین تعریف شده اند :
کسانی که تحصیل کرده و آماده و سازمان یافته اند تا بر امور ساختمان و تاسیسات نظارت نموده و بتوانند بررسی و پژوهش و آزمایش نمایند و مشاورت فنی بدهند . فعالیت آنها عبارت خواهد بود از اجرای کارهای فنی در سطح عالی در رابطه با ساختمان و مرمت خانه ،جاده ،پل ،تونل ، فرودگاه ، راه آهن ، آبرسانی ساختمان و به کار انداختن دستگاههای الکترونیکی و الکتریکی و مکانیکی
رشته عمومی ساختمان ( سیویل ) طی شماره 02/02 شامل ده رشته از 0/04 تا 02/22 به شرح زیر می باشد :
ساختمان 0/04
راهسازی 0/06
فرودگاه سازی 0/08
راه آهن سازی 0/010
پل سازی 0/012
تونل سازی 0/014
آبرسانی 0/016
سدسازی 0/018
شمع کوبی و به سازی 0/020
و غیره 02/022
وضعیت آموزش در ایران
آموزش و تربیت متخصصان فنی و حرفه ای در دوره آموزش متوسطه در هنرستانها و مدارس فنی و حرفه ای انجام می شود که تعداد آموزش دیدگان این مراکز و آنها که در حال آموزش هستند درصد ناچیزی از تعداد دانش آموزان کشور را تشکیل می دهند .
توجه به آموزش و تربیت نیروی انسانی با تخصص های متوسط که در دسته های مختلف فنی و حرفه ای رابطی میان متخصصان سطوح عالی و نیروهای فنی حرفه ای ساده می باشد کمتر انجام شده . در این قسمت بیش از هر بخش دیگر کمبود احساس می شود . البته متناسب با توجه به آموزش مهندسی بایستی تربیت کمک و مهندس و تکنسین نیز توسعه یابد تا بتواند گام به گام به پای مهندسی پیش رود .
دامنه معلومات علمی تکنسین یا کمک مهندس محدودتر ولی مهارت علمی او در محدوده تخصصی که دارد بیشتر است . تکنسین مستقیماً مسئولیت کار مهندس را ندارد ، ولی می تواند متخصص ساخت باشد و در کار خود به مهندس و محقق و طراح کمک کند . تکنسین می تواند در امور مدیریت به عنوان معادل ناظر یا کنترل کننده در اجرای وظایف مدیریت فنی به مهندس کمک کند .
در نشریه شماره 90 سال 1356 گزارش آموزش عالی در رشته های فنی وضع آموزش فنی و حرفه ای در سطح مهندسی و تکنسین در ایران را به اختصار مورد بررسی قرار داده است بررسی و کیفیت مهندس مورد نیاز جامعه بر اساس کارآیی و نیز مشاغل ، همگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است . با وجودی که قریب 2700 نفر در سال تحصیلی 55-1354 در رشته مهندسی پذیرفته شده اند تعداد فارغ التحصیلان در همان سال از 1750 نفر تجاوز نمی کند . یکی از علل این عدم هماهنگی بین پذیرفته شدگان و بازدهی دانشگاه گسترش کمی آموزش مهندسی است .
کنفرانس بررسی آموزش مهندسی در ایران ( دانشگاه شیراز 1352 ) مقاله ابوالفتح اردلان چنین آمده ... زیربنای جامعه صنعتی بر اساس تجربه فنی استوار است و کلیه افراد از سن طفولیت توسط طرق مختلف اجتماعی به این تجربه آشنا و در جوامع صنعتی تجربه فنی آنقدر عمومیت دارد که حتی بچه ها به نحوی با کارهای فنی آشنا می شوند و در اسباب بازی ساخته شده توسط آنها اصول مهندسی به کار رفته است . تربیت حرفه ای کارکنان و کارگران بخش ساختمان و مسکن یکی از مسائل اساسی است که باید به دقت مورد توجه قرار گیرد . اگر تلاش و مساعی هماهنگ برای حل این مسئله به کار برده نشود نه تنها می تواند نتایج وخیم در این بخش داشته باشد بلکه جامعه را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد .